Sauna's: Materialen, uitvoeringen en prijzen
Met een sauna in je woning maak je van het huis een luxueus privé wellness center. Je kan er heerlijk genieten wanneer je wilt, hoe je het wil en met wie je het wilt! Sauna’s zijn verkrijgbaar in diverse materialen en werken elk volgens hun eigen werkingsprincipe.
Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.
Waar een sauna plaatsen?
Een sauna kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Een sauna buiten heeft als voordeel dat je snel in de buitenlucht kunt afkoelen alvorens je een verkoelende douche neemt. Een buitendouche is helemaal ideaal. Een binnensauna kan in nagenoeg iedere kamer, badkamer of zolder geplaatst worden. Je moet er alleen rekening mee houden dat er voldoende ruimte is tussen de wanden van de sauna en de buitenmuur zodat condensatievocht zich hier niet kan gaan ophopen. Bij niet geïsoleerde buitenmuren is het aan te raden om isolatiemateriaal aan te brengen tussen de saunawand en de muur.
Geschikte vloer voor een Finse sauna
Een finse sauna kan het beste geplaatst worden op een vlakke, gladde en niet poreuze vloer. Tegels of vinyl zijn aan te raden maar laminaat kan eventueel ook. Het belangrijkste is dat de vloer eenvoudig te reinigen is en dat de vloer waterpas ligt. De aanwezigheid van een afvoerputje in de vloer is niet nodig en zelfs af te raden omdat het water in de stankafsluiter na verloop van tijd zal gaan verdampen waardoor er nare geurtjes kunnen ontstaan.
Verschil Finse sauna en stoomcabine
In een klassieke sauna is de temperatuur hoog (70-90 °C) en de luchtvochtigheid laag (5-30 %). In een stoomcabine is de temperatuur een stuk lager (40-50 °C) maar is de luchtvochtigheid juist erg hoog (80-100%). In beide sauna’s zul je flink gaan zweten maar de beleving is totaal verschillend. In een stoomcabine is het erg nat en hangt er een mistige waterdamp. Een handdoek zoals je die gebruikt in een sauna, heeft hier dus geen zin. Dit in tegenstelling tot een traditionele sauna waarin de lucht erg droog is. In stoomcabines kiest men er meestal voor om een geurtje aan de stoom toe te voegen zoals eucalyptus of menthol, dit om de heilzame werking voor de luchtwegen te bevorderen (denk maar aan een stoombadje met eucalyptus bij verkoudheid).